Gėrimai su saldikliais klaidingai laikyti „sveikesne alternatyva“, rodo tyrimas

  • Autorius: Guostė B.
  • 2020, Spalio 27d.
  • 0
  • 885 Views
Gėrimai su saldikliais klaidingai laikyti „sveikesne alternatyva“, rodo tyrimas

Gaivieji gėrimai, papildyti dirbtiniais saldikliais, neretai reklamuojami kaip „becukriai“, „dietiniai“, „sveikesni“, lyginant su tradiciniais cukrumi saldintais gaiviaisiais gėrimais, tačiau Amerikos kardiologijos koledžo mokslininkai išsiaiškino, jog gaivieji gėrimai su saldikliais taip pat didina kardiovaskulinių ligų riziką, rašoma sciencedaily.com.

Širdies ir kraujagyslių ligos pasireiškė vartojantiems saldintus gėrimus

Amerikos kardiologijos koledžo mokslininkai pristatė 2009-2019 metais atliktą tyrimą, kurio metu stebėjo 104 760 tiriamųjų gaiviųjų gėrimų vartojimo įpročius.

Tiriamieji buvo padalyti į vartojančių saldžiuosius gėrimus ir į nevartojančių grupes. Saldintus gėrimus vartoję asmenys turėjo nurodyti, kaip dažnai renkasi gėrimus su dirbtiniais saldikliais ir gėrimus, savo sudėtyje turinčius daugiau kaip 5 proc. cukraus. Tiriamieji buvo apklausiami kas pusmetį.

Nuo 2012-ųjų, 1 379 tiriamieji patyrė pirmuosius kardiovaskulinės sistemos sutrikimus, tokius kaip išeminis insultas, širdies smūgis, tranzitinė išeminė ataka, miokardo infarktas, ūminis koronarinis sindromas, angioplastika. Dauguma jų priklausė grupei, kurie daugiausiai vartoja saldintų gėrimų (su cukrumi ir saldikliais).

Gėrimai su saldikliais klaidingai laikyti „sveikesne alternatyva“

Mokslininkai jau seniai patvirtino, kad cukrumi saldinti gaivieji gėrimai neigiamai veikia organizmo metabolizmą bei širdies ir kraujagyslių sistemą. Tuo tarpu gaivieji gėrimai su dirbtiniais saldikliais iki šiol buvo laikytini sveikesne alternatyva, o jų poveikis kardiovaskulinei sistemai nebuvo tiksliai ištirtas.

„Mūsų atlikta studija rodo, kad gėrimai su dirbtiniais saldikliais nėra sveikesnė alternatyva cukrumi prisotintiems gėrimams. Tikimės, kad gauti duomenys paskatins iš naujo peržvelgti gėrimams su saldikliais taikomą ženklinimą ir persvarstyti jų reguliavimą rinkoje“, – komentavo vyriausiasis tyrimo autorius Eloi Chazelas.

Studijos autoriai taip pat nurodė, kad jie ir toliau skirs dėmesio tyrimams, susijusiems su dirbtinių saldiklių poveikiu sveikatai (ypač – kardiovaskulinei sistemai), kadangi šios srities studijos dar tik pradeda įsibėgėti.