Cinko trūkumas padidina mirties nuo COVID-19 riziką iki 2.3 karto, atskleidė tyrimas

Cinko trūkumas padidina mirties nuo COVID-19 riziką iki 2.3 karto, atskleidė tyrimas

Europos klinikinės mikrobiologijos ir infekcinių ligų bendruomenės (ESCMID) neseniai organizuotoje konferencijoje apie koronavirusinę infekciją pristatytas ispanų mokslininkų tyrimas, kuriame teigiama, kad nepakankamas cinko kiekis kraujyje yra siejamas su didesniu mirtingumu ir didesne komplikacijų rizika pacientams, sergantiems COVID-19, pranešaMedicalExpress“.

Cinko kiekis kraujyje tarp mirusiųjų buvo daug mažesnis, nei tarp išgyvenusių asmenų

Yra žinoma, jog padidėjusi cinko koncentracija kraujyje efektyviai sumažina įvairių virusų dauginimąsi organizme. Tačiau koks cinko poveikis koronavirusinei infekcijai? Iki šiol tai buvo mažai tyrinėta.

Ispanijos mokslininkai nuo 2020-ųjų kovo iki 2020-ųjų balandžio rinko duomenis apie vienos ligoninės Barselonoje pacientus, paveiktus COVID-19, tuo pačiu reguliariai tikrindami jų cinko koncentraciją kraujyje.

Į studiją buvo įtraukti 249 pacientai, iš kurių tyrimo periodu 21 asmuo mirė.

Mokslininkai nustatė, jog viso tyrimo metu vidutinė cinko koncentracija kraujyje tarp tarp mirusiųjų pacientų buvo mažesnė negu 43 μg/dl, kai tarp išgyvenusių – 63,1 μg/dl. Vidutinė cinko koncentracija tarp tiriamųjų buvo 61 μg/dl,

Mokslininkai mano, jog aukštesnė cinko koncentracija kraujyje siejama su mažesniais interleukinų 6 (baltymų, kurie indikuoja sisteminį organizmo uždegimą) kiekiais organizme, taigi mažesniu organizmo uždegimu.

Didesnis cinko kiekis kraujyje sumažina mirtingumą nuo COVID-19 iki 7 proc.

Įvertinę pacientų amžių, lytį, sveikatos būklės sunkumą ir vartojamus medikamentus, mokslininkai parengė statistinę analizę, kurioje atsispindi, jog didesnis negu 50 μg/dl cinko kiekis kraujyje sumažina mirtingumą nuo COVID-19 iki 7 proc.

Tuo tarpu mažesnis negu 50 μg/dl cinko kiekis kraujyje padidina mirties riziką nuo COVID-19 iki 2,3 karto.

„Mažesni cinko kiekiai kraujyje koreliuoja su didesniu uždegimu organizme, taigi ir didesne komplikacijų bei mirties rizika nuo COVID-19”, – teigė tyrimo autoriai.

Mokslininkai patikino, jog vis dar trūksta pakankamai įrodymų, kurie patvirtintų cinko įtaką COVID-19 infekcijai. Tačiau suvokimas apie cinko svarbą gali pagerinti esamas gydymo nuo COVID-19 galimybes.

Naujienos iš interneto
Naudojame slapukus (angl. cookies), geros naudojimosi patirties svetaine vardan.
Ok, ačiū