Ką valgyti darbe, kad išliktumėte produktyvūs?

  • Autorius: Guostė B.
  • 2021, Lapkričio 8d.
  • 0
  • 1424 Views
Ką valgyti darbe, kad išliktumėte produktyvūs?
Visai nesvarbu kur dirbate, kokias pareigas užimate ar kokiomis darbo valandomis dirbate, sveika mityba ir kokybiškas poilsis yra pagrindiniai aspektai norint išlaikyti darbo našumą visą dieną. Kiekvienam darbuotojui per darbo dieną yra suteikiamos specialios pietų pertraukos, kurių metu galima atsipūsti nuo darbų, leisti pailsėti protui bei kūnui. Tačiau jos metu nepamirškite ir sočiai pavalgyti. Pietūs suteiks jūsų kūnui energijos, padidins produktyvumą bei kūrybiškumą. Tiesa, ne visi maisto produktai suteiks jums taip reikalingos energijos. Tad kokių maisto produktų reikėtų vengti?

Pietūs darbe
Asociatyvios nuotraukos šaltinis: pexels.com

Pietų pertrauka – svarbiausios atokvėpio minutės

Įprastai pietų pertrauka vyksta valandą, praėjus 4-5 darbo valandom. Tačiau norint išlikti produktyviems, trumpai atsitraukti nuo darbų rekomenduojama kas 1-2 valandas. Tai padeda sumažinti patiriamą įtampą, atpalaiduoti akis bei atgauti reikalingas fizines jėgas. Tiesa, nepamirškite pagrindinei pietų pertraukai skirti daugiausiai laiko. Valgant paskubomis ne tik nejausite tikrojo maisto skonio, bet ir neleisite sau atsipalaiduoti.

Taip pat, pietų pertraukos metu nenaudokite išmaniųjų technologijų, planšetinių kompiuterių ar telefonų. Leiskite savo protui ir akims pailsėti, o laisvą laiką geriau skirkite pašnekesiams su kolegomis. Tai padės užmiršti rūpesčius, atsipalaiduoti ir kibti į darbus naujomis mintimis.

Žinoma, reikėtų nepamiršti, kad svarbiausia pietų pertraukos užduotis yra sočiai ir sveikai pavalgyti. Norint išlaikyti aukštą energijos lygį būtina valgyti mažiausiai tris kartus per dieną. Praleidus bent vieną valgymą galite prarasti žvalumą, atsiras nuovargis ir koncentracijos stoka. Taigi, pasirūpinkite sveiku, sočiu ir natūraliais vitaminais prisotintu maistu.

Sveikas maistas – geros savijautos ir produktyvumo garantas

Produktyvumo ir energijos lygiui darbe palaikyti svarbu ne tik pietų pertrauka, bet ir maisto produktų pasirinkimas. Jeigu rinksitės sveiką ir subalansuotą maistą, kuriame gausu maistinių medžiagų, užsitikrinsite pakankamą energijos lygį visai likusiai dienai. Kuo mažiau jausite nuovargio, energijos stygiaus, tuo efektyviau atliksite jums patikėtas užduotis.

Pamaitinkite savo smegenis

Gera smegenų veikla taip pat garantuoja sėkmę darbe. Jeigu smegenys negauna pakankamai maistinių medžiagų, darbas lėtėja, mažėja koncentracija, budrumas ir kūrybiškumas. Tad nepamirškite darbo dienos eigoje pamaitinti savo proto, kad šis galėtų efektyviai ir kokybiškai atlikti visas užduotis. Smegenims gyvybiškai būtini yra baltymai, tačiau naudos duoda ir gerieji angliavandeniai bei riebalai. Visų šių medžiagų galima gauti iš žuvies, įvairių sėklų, riešutų, pilno grūdo produktų. Atmintį palaikyti padeda mėlynės, budrumą – keli gabaliukai juodojo šokolado, o koncentracijai ir produktyvumui didelę naudą teikia saikingai vartojama kava bei žalioji arbata.

Mityba turi įtakos streso lygiui ir nuotaikai

Pastebima, kad išalkę žmonės patiria daugiau streso, blogų emocijų ir yra linkę greičiau susinervinti. Tačiau pripildžius savo skrandį riebiu ir nesveiku maistu, teigiamos naudos taip pat negausite. Greitas maistas suteikia tik trumpalaikę laimę, o sveika ir subalansuota mityba garantuoja ne tik gerą savijautą, bet ir pozityvią nuotaiką. Daugelis sveiko maisto produktų, tokių kaip špinatai, mėlynės, citrusiniai vaisiai, salotos ar avokadai, mažina streso hormono lygį. Tad įtraukus šiuos produktus į savo kasdienę mitybą padėsite sau jaustis laimingesniu.

Sveikas maistas = gera savijauta

Dar vienas sveikos mitybos privalumas, kuris turi teigiamos įtakos produktyvumui ir darbo našumui, tai geresnė sveikatos būklė. Sveikai besimaitinantis žmogus gerokai rečiau serga įvairiomis ligomis, jo nekamuoja dažnas kosulys ar slogos. Tai teigiamai veikia ne tik darbo produktyvumą, našumą ir koncentraciją, bet taip pat ir bendrą gyvenimo kokybę.

Pietaujanti moteris
Asociatyvios nuotraukos šaltinis: pexels.com

Pietūs į darbą: ką gaminti?

Norint maksimaliai gerai jausti darbe ir išlaikyti produktyvumą reikia suprasti pagrindinius sveikos mitybos principus ir jų laikytis. Pagrindiniai produktai, kurie turėtų atsidurti jūsų pietų lėkštėje, tai įvairios daržovės, daug baltymų turinti žuvis, balta mėsa (paukštiena, triušiena), sveikaisiais riebalais pasižymintys riešutai, pilno grūdo duona, liesūs pieno produktai ir t.t. (daugiau rekomendacijų galite rasti paspaudę šią nuorodą). O ko turėtumėte vengti – tai riebūs, skrandį apsunkinantys produktai, kurie neleidžia jaustis lengvai ir trikdo jūsų poilsį. Pavyzdžiui, aliejuje keptos bulvės, šaldyti pusgaminiai, kečupas, majonezas bei didelis kiekis druskos.

Žinoma, išvardinti produktus, kuriuos reikėtų vartoti ir kurių reikėtų atsisakyti – lengva. Tačiau pasigaminti patiekalą, kuris būtų sveikas, sotus, skanus ir nebūtų nusibodęs, ne visada lengva užduotis. Kad taip nenutiktų, pateikiame kelis lengvus receptų patarimus, kurių galbūt dar nesate išbandę.

Pagrindinis patiekalo komponentas: lašiša

Turbūt vienas sveikiausių patiekalų pietums yra lašiša su ryžiais ir daržovėmis. Nesudėtinga paruošti, skanu ir sveika. Tiesa, tokiu pačiu būdu gaminamos lašišos skonis gali greitai atsibosti. Kad taip nenutiktų, paįvairinkite patiekalą vis naujomis daržovėmis bei marinatais. Pavyzdžiui, vieną kartą marinatui rinkitės alyvuogių aliejų, žaliosios citrinos sultis, paprikos miltelius, česnakus, druską ir pipirus, o kitą kartą lašišą paskaninkite medumi, garstyčiomis ir mėgstamiausiais prieskoniais.

Receptai iš rudens gėrybių

Šaltuoju metų laiku į mūsų mitybą vėl sugrįžta iš įvairių daržovių pagamintos sriubos. Tačiau nebijantiems eksperimentuoti patariame pabandyti sukurti savo sriubos receptą. Dėkite į ją morkų, svogūnų, česnakų, salierų, bulvių, paprikų. Paįvairinkite skonį skirtingais sultiniais, kokosų kremu arba grietinėle, o šalia pasigaminkite naminę česnakinę duoną. Nebijokite kurti receptų patys!

Trinta moliūgų sriuba
Asociatyvios nuotraukos šaltinis: pexels.com

Troškinių įvairovė

Jeigu mėgstate troškinius – gaminkite juos, tačiau nepamirškite išlaikyti balanso tarp baltymų, angliavandenių ir riebalų šaltinių. Baltymų dalį troškinyje gali sudaryti mėsa, žuvis, ankštinės daržovės. Angliavandeniai, kurie yra būtinas energijos šaltinis, gali būti pilno grūdo makaronai, ryžiai, kuskusas, lęšiai. Puikus sveikųjų riebalų šaltinis yra avokadai, riešutai, sėklos, alyvuogės ar jų aliejus. Taip pat nepamirškite daržovių, kurios turi daug skaidulinių medžiagų. Sumaišykite viską ir ragaukite. Galbūt ką tik sukūrėte kažką neįprasto ir sveiko?

Daugiau idėjų pietums galite pasisemti internetiniame receptų tinklaraštyje seforeceptai.lt. Nepamirškite, kad sveikas maistas nebūtinai turi būti beskonis ir nuobodus – juk viską kuriate jūs.