Trys mitybos specialistės Vaidos Kurpienės receptai kitokiam Velykų stalui

  • Autorius: Guostė B.
  • 2020, Balandžio 10d.
  • 0
  • 2180 Views
Trys mitybos specialistės Vaidos Kurpienės receptai kitokiam Velykų stalui

Velykų stalas valgantiems pateikia gerokai mažiau iššūkių nei Kalėdos, aiškina žinoma mitybos ir sveikos gyvensenos specialistė Vaida Kurpienė. Pasak jos, taip yra todėl, kad pagrindinis šventinio savaitgalio patiekalas – sotumą suteikiantis, bet mažai kalorijų teturintis kiaušinis. Tačiau, pasak specialistės, Velykas galima panaudoti kitiems tikslams – visa šeima vietoje tradicinių patiekalų išbandytų naujus ar pagamintus kitokiu, nei įprastu būdu, patiekalus. 

„Ant velykinio stalo tikrai bus kiaušinių, tačiau ilgesni šventiniai pietūs yra puiki proga sveikesnio maisto degustacijai. Gyvenimo ritmas toks, kad kai kurios šeimos retai susėda kartu prie stalo. Tad šalia didžiosios šventės galima padaryti ir mažąja – išbandyti visiems kartu naujų ar bent jau kitaip pagamintų patiekalų”, – siūlo V. Kurpienė. 

Anot jos, vienas būdų Velykoms pasiruošti ir skanaus, ir daugiau vitaminų išlaikiusio maisto – tai gaminimas garuose. „Kalbant apie pagrindinius patiekalus, kepimas garuose išlaiko mėsos bei daržovių vitaminus, mineralines medžiagas bei skaidulas. Dėl šios priežasties daržoviniai pateikalai būna sotesni ir lengviau išvengti šventinio persivalgymo. Mėsos ir žuvies patiekalai bus sultingesni ir taip išvengsime apsunkimo pavalgę, turėsime daugiau energijos.  Tobulėjant garų gaminimo technologijoms, toks maistas yra skanesnis už įprastai pagamintą. Būtinai išbandykite, kad ir šiuos receptus“, – teigia V. Kurpienė.

Trys receptai jūsų Velykų stalui

Ji per Velykas rekomenduoja išbandyti tris naujus ir skirtingus receptus, kurie turėtų patikti skirtingą skonį turintiems valgytojams. Visi patiekalai gaminami orkaitėje. 

Švelni pikantiška vištiena garuose

Ingredientai: 

  • 1 skiltelė česnako;
  • 1 cm imbiero šaknies;
  • 4 vištų krūtinėlės;
  • 2 šaukštai sojų padažo su sumažintu druskos kiekiu. Jei namie turite tik įprasto, tuomet druskos nebedėkite;
  • 1 žiupsnelis malto cinamono;
  • ½ šaukštelio džiovintų raudonėlių;
  • 1 žiupsnelis druskos;

Gaminimo būdas:

1. Nulupkite česnako skiltelę ir imbierą, smulkiai juos sukapokite ar sutrinkite. Vištos krūtinėlę supjaustykite 1 cm storio juostelėmis. 

2. Vištieną sudėkite į karščiui atsparų dubenį ir marinuokite su sojų padažu, cinamonu, raudonėliais, česnakais, imbieru ir druska nuo 2 iki 3 valandų. 

3. Indą su vištiena įdėkite į orkaitę ir kepkite pasirinkę „Kepimo garuose“ programą, nustatę 80°C temperatūrą 15 minučių. Jei neturite garinės orkaitės, tuomet paimkite puodą,  pripilkite vandens ir pastatykite jį ant viryklės, o vištieną sudėkite į metalinį tinklelį virš puodo  — kylantys garai ją troškins. 

Patiekimas:

Patiekite pagardinę šviežiais builių lapeliais ar kitais žalumynais ir trupučių sojų padažo. 

Orkaitėje troškinti burokėliai 

Ingredientai:

  • 400 g didelių burokėlių;
  • 1 šakelė šviežių čiobrelių;
  • 1 šakelė šviežių rozmarinų;
  • 1 lauro lapas;
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • 3 grūdeliai kvapiųjų pipirų;
  • pipirai;
  • 3 lengvai grūstos kadagio logos;
  • 1 žiupsnelis druskos;

Paruošimas:

1. Nušveiskite burokėlius, sudėkite juos ant didelio kepimo popieriaus lakšto. Pridėkite čiobrelius, rozmarinus, lauro lapą, alyvuogių aliejų, kvapiuosius pipirus, pipirus, grūstas kadagio uogas, žiupsnelį druskos ir sandariai suvyniokite. 

2. Ryšulėlį su burokėliais dėkite į kepimo skardą ir statykite ją į orkaitę, įkaitinkite iki 200°C, tuomet sumažinkite kaitrą iki 180°C temperatūros ir kepkite 35 minutes. Tada dar sumažinkite karštį iki 150°C ir kepkite toliau, kol įbedus peilį jie pasirodys minkšti. 

Patiekimas:

Išvyniokite burokėlius, perpjaukite juos per pusę, o patiekdami ant viršaus sudėkite prieskonius, su kuriais daržovės kepė. Šis garnyras gali būti patiekiamas šiltas arba šaltas. 

Keptos orkaitėje ankštinių salotos su citrinų sviestu ir migdolais 

Ingredientai: 

  • 100 g cukrinių žirnių;
  • 100 g snieginių žirnių;
  • 100 g šparaginių pupelių;
  • 100 g daržinių pupelių;
  • 100 g įprastų pupų;
  • 1 žalioji citrina;
  • 5 šakelės dašių (žolelė, galite keisti ir džiovintais);
  • 30 g sviesto;
  • druska ir pipirai pagal skonį;

Gaminimo būdas: 

1. Nuplaukite, nupjaukite visų pupelių ir žirnių anksčių galiukus, ankštis perpjaukite per pusę. 

2. Sudėkite į garinimo indą su skylutėmis ir pabarstykite druska.

3. Nutarkuokite žaliosios citrinos žievelę ir išspauskite sultis. Žievelę ir sultis sumaišykite nedideliame dubenėlyje ir uždenkite maistine plėvele. 

4. 2 dašių šakeles atsidėkite puošimui, nuskabykite lapelius nuo likusių šakelių. 

5. Dėkite sviestą į karščiui atsparų indą, jį kartu su pupelėmis kepkite „Kepimo garuose“ programoje 96°C temperatūroje 18 minučių. Jei neturite garinės orkaitės, tuomet paimkite puodą,  pripilkite vandens ir pastatykite jį ant viryklės, o pupeles sudėkite į metalinį tinklelį virš puodo. Kaip jos išsitroškins, apipilkite jas išlyditu sviestu. 

6. Sumaišykite sviestą su žaliųjų citrinų žievelėmis ir sultimis. Paruoštas pupeles sumaišykite su dašių lapeliais, pagardinkite druska ir pipirais, apliekite citrinų skonio sviestu. 

Patiekimas:

Gerai išmaišykite ir patiekite gražiame dubenėlyje, papuoškite dašių šakelėmis ir pabarstykite migdolų drožlėmis. 

Norite pakeisti savo mitybos įpročius ir pradėti sveikai maitintis? Kviečiame paklausyti pranešimo toms, kurios vis atidėlioja keisti mitybą ar nesitiki gerų rezultatų, nes galvoja, kad tai labai sudėtinga.

Mitybos specialistė Vaida Kurpienė dalinasi ne tik įžvalgomis ir patarimais, bet ir asmenine savo patirtimi. Pasiekti norimą svorį ir džiaugtis puikia sveikata galima valgant skaniai ir išlaikant sotumo jausmą. Lektorė pati yra numetusi 24 kilogramus ir nuolat pasiekia puikių rezultatų su daugybe klientų bei skaitytojų.