Bukime Sveiki
Sveikata dar ne viskas, tačiau be sveikatos viskas – niekas
  • Sveikatos naujienos
  • Sveikatos įstaigos
  • Kontaktai

RSS Grožio paslaugos

  • Makiažas šukuosena
  • Psichologė, geštalto terapijos praktikė. Konsultuoju vaikus ir suaugusius, poras ir šeimas.
  • Veido procedūros Jums „OneSelf“ Grožio Studijoje
  • Auskarai internetu
  • Depiliacija Justiniškių g. AKCIJA Bikini braziliškas 10 eur.
  • Body Roll – limfodrenažiniai masažai Šeškinėje

RSS Sveikata – Litas.Lt

  • Tuberkulino mėginiai pernai padėjo išaiškinti 30 tuberkulioze sergančių vaikų
  • Lietuvoje sergamumas gripu ir peršalimo ligomis sumažėjo
  • Plaukų reabilitacija: vaistininkė pataria, kaip iki pavasario sugrąžinti plaukams sveiką išvaizdą
  • Vaikų drabužiai: viskas, ką reikia žinoti – etiketėje
  • Vaikų drabužiai: viskas, ką reikia žinoti – etiketėje

Raugintos daržovės šaltuoju sezonu – nepamainomas vitaminų šaltinis

Atėjus šaltajam metų laikui susimąstome, kaip maitintis, kad organizmas būtų atsparesnis šalčiui ir puolantiems virusams. Kievienas žinome, kaip svarbu rinktis vertingą maistą, kuris neapsunkintų ir turėtų pakankamai naudingų medžiagų, pavyzdžiui raugintos daržovės. Ekspertai pastebi, kad raugintos daržovės nebėra tik tradicinių lietuviškų valgių pasididžiavimas – lietuviams žiemą jos tampa nepamainomu vitaminų ir antioksidantų šaltiniu.

Apsauga nuo žiemiškų ligų

Raugintos daržovės – tarsi šaltojo sezono supermaistas, kuriame yra viskas, ko reikia norint apsaugoti organizmą nuo žiemos negandų. Mitybos poveikio sveikatai tyrėjos Aidos Matulevičiūtės teigimu, atvėsus orams ir sumažėjus mūsų fiziniui aktyvumui, į kasdienį meniu reikėtų įtraukti kuo daugiau raugintų daržovių dėl jų maistinių savybių ir organizmui teikiamų naudų.

„Raugintos daržovės pasižymi vitaminų, antioksidantų, skaidulų, vandens, o svarbiausia – prebiotikų ir probiotikų gausa, kurie padeda virškinimo sistemai įsisavinti maistines medžiagas, skatina gerųjų bakterijų gamybą ir kartu užtikrina, kad organizmas bus stiprus ir kovos su ligomis. Tai natūralus naudingų medžiagų ir vitaminų šaltinis, kurių mums taip trūksta žiemą“, – pasakoja mitybos poveikio sveikatai tyrėja A. Matulevičiūtė.

Pirkėjų siekį aprūpinti organizmą naudingosiomis medžiagomis šaltuoju laiku pastebi ir prekybininkai. Pasak parduotuvių tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės, atėjus žiemai, raugintos produkcijos pardavimai ženkliai išauga.

„Šaltuoju metų laiku pirkėjai noriai renkasi mažai kaloringas ir vitaminų prisotintas raugintas daržoves, kurias valgo vienas arba gardina kitus patiekalus. Pastebime, kad populiariausi pirkėjų pasirinkimai išlieka tradiciški – rauginti kopūstai ir šviežiai paraugti agurkai. Tačiau matydami raugintų daržovių poreikį, stengiamės pateikti kuo platesnį asortimentą, nuo troškintų kopūstų iki egzotiškesnių skonių, kaip korijietiškai paruoštų morkų ar raugintų kopūstų su spanguolėmis“, – teigia B. Čaikauskaitė.

Raugintos daržovės – ne tik garnyrui

Nežinantiems, kaip įtraukti raugintas daržoves į savo racioną, maisto poveikio sveikatai tyrėja siūlo atsižvelgti į šiuos dalykus.

„Pagalvokite, kokias daržoves labiausiai mėgstate, su kokiais kitais maisto produktais jas galėtumėte valgyti ir kaip organizmas priima raugintas daržoves. Įvertinę šiuos aspektus, raugintas daržoves į kasdienį mitybos racioną įtraukite palaipsniui. Galite pradėti nuo paprastų, lietuviškoje virtuvėje dažnai sutinkamų produktų, tokių kaip raugintas burokėlis ar agurkas“,- pataria A. Matulevičiūtė.

Specialistė priduria, kad vartojant raugintas daržoves reikia nepamiršti, kad svarbiausia – maisto įvairovė: „Rekomenduoju raugintų daržovių savo namuose turėti ne vieną skirtingą stiklainį ir jas derinti su įvairiais patiekalais. Raugintos daržovės gali būti patiekiamos tiek kaip garnyras, tiek kaip pagrindinis patiekalas. Mėgindami daržoves integruoti į kasdienius patiekalus pasitelkite fantaziją, improvizuokite. Taip organizmas įsisavins visą puokštę skirtingų vitaminų ir maistinių medžiagų.“

Nuo virusų ginasi sultimis

Būdų, kaip įtraukti raugintas daržoves į savo valgiaraštį yra ne vienas. Pasak B. Čaikauskaitės, sumanumo virtuvėje nestokojantys lietuviai itin pamėgo raugintų daržovių sultis, kurias derina tiek su skirtingais valgiais, tiek vartoja kaip vaistą nuo virusų.

„Pastebime, kad žiemą išauga ne tik raugintų daržovių, bet ir jų sulčių paklausa. Pirkėjai sulčių pagrindu gamina sriubas, jomis gardina salotas ar geria vienas, taip bandydami apsisaugoti nuo peršalimo ligų. Tad raugintų kopūstų sultys atsiduria dažno pirkėjo krepšelyje,“ – teigia B. Čaikauskaitė.

Pranešimą paskelbė: Aistė Malakauskaitė, UAB „INK agency“

Twitter
2018 lapkričio 20  
  Sveikatos naujienos
  • Pirmasis plikledis: kaip išsilaikyti ant kojų ir išvengti traumų?

  • A.Lukošius: internetas toks pats įrankis kaip ir plaktukas – kaip juo neprisiploti pirštų?

Žymos

akių ligos akys dieta donorystė ekologiškos priemonės erkės Globa Higienos reikmenys imunitetas kraujo donoras Laboratorinė įranga Medicinos centrai Medicinos paslaugos Medicinos įranga miegas Nemokami tyrimai Odontologija Optika PSD Sanatorijos skiepai sveikatos patarimai tymai vaikai Vaistai vėžys šventės

RSS Virtuvės menas

  • Velykų pyragas
  • Velykų keksas
  • Velykinis baltymų tortas
  • Kiaušiniai iš želė
  • Velykinė angelų duona

RSS ManoRubai.lt

  • Ar vis dar populiarios moteriškos basutės internetu?
  • Traškučiai GO TAN, krevečių skonio 50g
  • Braškių ir greipfrutų skonio kefyro glotnutis BIO-TIFUL DAIRY, 250ml
  • Obuolių skonio sirupas SIROP RIEME 1L
  • Pistacijų pieniški ledai BALTŲ LEDAI, 150g

Rekomenduojame

  • Sodybos nuoma šventei
  • baidariu nuoma
  • Aukcionas nuo 1 €
  • Kvepalai, Kosmetika
  • Geros paslaugos
  • gnld vitaminai
  • SEO optimizavimas
# > Jūsų nuoroda! < #

‹ › ×
    Copyright © 2015 Bukime Sveiki - Sveikata dar ne viskas, tačiau be sveikatos viskas – niekas. powered by WP