Perversmas virtuvėje – cukrų keičia natūralus saldiklis iš stevijos augalo

  • Autorius: Guostė B.
  • 2012 22 lapkričio
  • 0
  • 54 Views

Trečiadienio vakarą menininkė ir televizijos laidų vedėja Nomeda Marčėnaitė bei virtuvės šefas Reinaldas Janonis surengė kulinarijos pamoką, kurioje svečius supažindino su stevijos augalu. Šis, dar vadinamas medaus žole, augalas pasižymi tuo, kad yra net 200 kartų saldesnis už įprastą cukrų ir neturi kalorijų, todėl yra puikus pasirinkimas saugantiems kūno linijas ir sergantiems diabetu.

„Iš stevijos augalo gaminamas saldiklis yra kur kas saldesnis už cukrų, tačiau visai neturi kalorijų ir yra natūralus. Dėl šių savybių saldiklis yra saugus vartoti žmonėms, netoleruojantiems gliukozės, sergantiems diabetu, ar tiesiog norintiems nekenkiant sveikatai riboti per dieną suvartojamų kalorijų kiekį“ – pasakojo gydytoja dietologė Žana Antonova. Pasak jos, iš stevijos augalo gaminami saldikliai puikiai tinka maistui ir gėrimams saldinti.

Apie stevijos savybes ir privalumus svečiai diskutavo su mitybos specialiste, taip pat su slaugytojų diabetologų draugijos pirmininke ir Lietuvos diabeto asociacijos garbės nare gydytoja dr. Juzefa Uleckiene. Anot J. Uleckienės šis saldiklis ypač tinkamas tiems, kuriuos vargina aukštas kraujospūdis, kadangi, priešingai nei įprastas cukrus, jo nedidina bei neapsunkina širdies darbo. Apie šį saldiklį papasakoti atvyko ir „Coca-Cola“ kompanijos atstovė Laura Puidokaitė, nes bene vienintelis gėrimas Lietuvoje, kuriame naudojamas šis saldiklis, yra „Nestea“ šaltosios arbatos.

„Mes iš tiesų džiaugiamės galėdami pasiūlyti produktų, tinkamų platesniam vartotojų spektrui, – sakė Laura Puidokaitė, renginio organizatorės „Coca-Cola“ kompanijos atstovė Lietuvoje. – Iš stevijolio glikozoidų pagamintas saldiklis – naujausias ir kompanijos mažo kaloringumo saldiklių šeimą papildė vos prieš metus. Tad prekybos centruose jau galima rasti „Coca-Cola“ gaminamą dviejų skonių šaltąją arbatą „Nestea“, kurios sudėtyje yra 30 proc. mažiau kalorijų.

Šia proga kulinarijos studijoje „Čiop Čiop“ buvo surengta išskirtinė kulinarijos pamoka. Jos metu vakaro svečiai mokėsi gaminti desertą, kuriame nebuvo naudojamas cukrus. Jis buvo pakeistas iš medaus žolės išgautu natūraliu saldikliu. Kulinarijos subtilybių mokėsi daininkė Evelina Anusauskaitė ir jos mama Jurga Anusauskienė, iliuzionistas Mantas Wizard ir šokėja Kristina Tarasevičiūtė. Svečiai ne tik turėjo progą paragauti tikros medaus žolės, bet ir parsinešti po nedidelį sodinuką į namus.

Nors stevijos augalas yra kilęs iš Paragvajaus, Lotynų Amerikoje, jo užauginti galima ir Lietuvoje. Lietuviškai medaus žole vadinamas augalas gali augti ir namuose ant palangės. Tereikia nepamiršti jo reguliariai palaistyti ir prisiminti, kad kaip ir visi tropiniai augalai stevija mėgsta šilumą ir saulės šviesą.

Naujienos iš interneto

Parašykite komentarą

Naudojame slapukus (angl. cookies), geros naudojimosi patirties svetaine vardan.
Ok, ačiū
Privacy Policy