Mokslininkai identifikavo 10 metabolitų, siejamų su insulto rizika

Mokslininkai identifikavo 10 metabolitų, siejamų su insulto rizika

Metabolitai yra molekulinės medžiagos, dalyvaujančios žmogaus organizmo medžiagų apykaitoje (metabolizme). Tai – lipidai, riebalų rūgštys, aminorūgštys ir angliavandeniai. Naujai paskelbtoje studijoje mokslininkai išsiaiškino, kurie specifiniai metabolitai siejami su insulto rizika, rašoma drugs.com.

Surinko duomenis iš daugiau kaip 38 tūkst. žmonių kraujo mėginių

Insultas yra viena pagrindinių mirties priežasčių visame pasaulyje. Mokslininkai nuolatos ieško naujų būdų, kurie padėtų identifikuoti insulto rizikos grupėje esančius pacientus ir taikyti efektyvesnes prevencines priemones.

Erasmus universiteto Roterdamo medicinos centro mokslininkė dr. Dina Vojinovic su kolegomis pristatė naujausią studiją, kurioje surinko duomenis iš septynių skirtingų tyrimų, kuriuose iš viso buvo analizuoti daugiau kaip 38 tūkstančių žmonių atvejai, iš kurių beveik 1 800 asmenys tiriamuoju laikotarpiu patyrė insultą.

Mokslininkai išanalizavo kraujo mėginių rezultatus, kuriuose buvo ištirta 147 metabolitų koncentracija tiriamųjų organizme.

Infarkto riziką labiausiai sumažina aminorūgštis histidinas

Studijos autoriai išsiaiškino, kad specifiniai dešimt metabolitų siejami su insulto rizika.

Nustatyta, jog didžiausią įtaką insulto rizikos mažinimui turi aminorūgštis histidinas, randamas mėsoje, kiaušiniuose, pieno produktuose ir grūduose. Studijoje nurodoma, jog histidinas plečia kraujagysles, mažina kraujospūdį ir uždegimą organizme.

Didelio tankio lipoproteinai (DTL), dar vadinami „geruoju“ cholesteroliu, taip pat sumažina insulto riziką. „Gerojo“ cholesterolio koncentraciją kraujyje didina fizinis aktyvumas, nesotieji riebalai (jų galima gauti iš riebios žuvies, riešutų, nerafinuotų augalinių aliejų, avokadų).

Įspėja dėl piruvato, „blogojo“ cholesterolio ir trigliceridų

Tuo tarpu mažo tankio lipoproteinai (MTL), arba „blogasis“ cholesterolis, bei trigliceridai (TGL) yra vieni iš pagrindinių metabolitų, didinančių insulto riziką.

Mokslininkai išskyrė ir galutinį gliukozės produktą – piruvatą – kaip vieną iš pagrindinių metabolitų, didinančių insulto riziką. Ir nors piruvatas yra reikalingas ląstelių aprūpinimui energija, per didelis jo kiekis organizme skatina kardiovaskulinių ligų riziką.

Siekiant mažinti insulto riziką, svarbu riboti sočiųjų riebalų, pridėtinio cukraus suvartojimą, atisakyti transriebalų turinčių produktų vartojimo. Taip pat svarbu palaikyti optimalų fizinį aktyvumą.

Justinas B.

Justinas yra redaktorius, rašytojas, internetinių projektų vystytojas. Siekia, kad skaitytojai gautų tvarią, patikrintą ir naudingą informaciją kiekvieną dieną.

Rodyti visus įrašus