Kalcis ir vitaminas D gerina žarnyno sveikatą

  • Autorius: Guostė B.
  • 2021, Balandžio 4d.
  • 0
  • 908 Views
Kalcis ir vitaminas D gerina žarnyno sveikatą

Kalcis ir vitaminas D gali sustiprinti gaubtinės ir tiesiosios žarnų ląstelių sveikatą, nustatė JAV atliktas tyrimas, kartu žadindamas viltį, kad galbūt bus sukurtas būdas apsisaugoti nuo žarnyno piktybinių auglių.

Keli mokslo institutai atliko klinikinį dvigubai aklą atsitiktinių imčių placebu kontroliuojamą tyrimą, kuriame dalyvavo 92 vyrai ir moterys, turėję nepiktybinių žarnyno auglių.

Tiriamieji pusę metų kasdien gaudavo kalcio (2 gramus) ir/arba vitamino D3 papildų (20 mikrogramų), o kontrolinė grupė – placebo. (Lietuvoje šių medžiagų rekomenduojamos paros normos atitinkamai yra 800 miligramų ir 5 mikrogramai).

Nustatyta, kad ląstelių sveikatos žymekliai padidėjo 201, 242 ir 25 procentais atitinkamai vartojant kalcį, vitaminą D bei kalcį kartu su vitaminu D palyginti su kontroline grupe.

Tyrimo rezultatus paskelbė žurnalas „Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention“, praneša nutraingredients.com.

Tačiau galima vitaminų ir mineralų nauda apsisaugoti nuo žarnyno vėžio vertinama prieštaringai, kadangi kai kurie tyrimai tokią naudą patvirtino, o kiti nedavė jokių rezultatų.

Žarnyno arba kolorektaliniam vėžiui pasaulyje kasmet tenka 9 procentai naujų susirgimų vėžiu, dažniausiai juo susergama išsivysčiusiose šalyse. Jei šis susirgimas nustatomas anksti, jie palyginti nesunkiai išgydomas.

Neseniai kita JAV mokslininkų grupė paskelbė, kad omega-3 polinesočiosios riebiosios rūgštys gali atlikti tam tikrą vaidmenį apsisaugant nuo kolorektalinio vėžio. Tas ketvirtis tiriamųjų, kurie omega-3 riebalų rūgščių suvartodavo daugiausiai, turėjo 39 procentais mažesnę tikimybę susirgti storosios žarnos vėžiu palyginti su tuo ketvirčiu, kurie šių riebalų rūgščių suvartojo mažiausiai.