5 sveikų užkandžių receptai Naujųjų metų šventei

  • Autorius: Guostė B.
  • 2019, Gruodžio 16d.
  • 0
  • 2696 Views

Žiemos šventės atrodo kaip gera savaitė prie stalo persivalgant ir pykstantis su svarstyklėmis? Taip nebūtinai turi būti! Internautai dalinasi įvairiais sveikuoliškais užkandžių receptais, kurie ne tik puikiai atrodo, yra sotūs, tačiau svarbiausia –  tai yra sveiki užkandžiai!

Tad kai galvosite kokiais užkandžiais papuošti šventinį stalą ar tiesiog ką pasiruošti laukiant svečių – šie sveikų užkandžių receptai kaip tik jums.

Energijos užkandukai

Sveikuoliški energijos užkandukai su migdolais.

Receptas skirtas 25–30 užkandukų:

  • išmirkyti riešutai (anakardžiai, migdolai ir graikiniai riešutai): 1 litro (riešų santykis nėra svarbus)
  • išmirkytos datulės: 10-15
  • avižų dribsniai: 0,5 puodelio
  • migdolų miltai: 0,5 puodelio (jei neturime, dedame daugiau avižų dribsnių)
  • maltų linų sėmenys: 2 valgomųjų šaukštų
  • kokoso drožlės: 2 valgomųjų šaukštų
  • kokosų aliejus: 3 valgomųjų šaukštų
  • grynas klevų sirupas: 1-2 valgomųjų šaukštų (arba medus)
  • vanilės ekstraktas: 1 arbatinio šaukštelio
  • jūros druska: žiupsnelio

Prieš naktį arba likus mažiausiai 4 valandoms iki gaminimo užpilkite riešutus vandeniu bei palikite mirkti.
Datules taip pat išmirkykite (jei naudosite “Medjool” datules, užteks maždaug 20 minučių. Jeigu naudosite paprastas datules, reikia mirkyti maždaug 1–2 valandas.)
Tuomet susmulkiname avižų dribsnius maisto trintuvu iki miltų bei palikite atskirame inde.
Jei nerasite pirkti migdolų miltų, galite jų labai lengvai pasigaminti pačios – tiesiog smulkintuvu sumalame 0,75 puodelio migdolų.

Po to maisto trintuvu arba virtuvės kombainu sutrinkite visus riešutus bei datules (didesni riešutų gabalėliai – traškesni užkandukai).

Į maišymo indą sudėkite pagamintus avižų miltus, migdolų miltus, linų sėmenis, kokoso drožles, riešutų bei datulių mišinį ir viską gerai išmaišykite.

Tada į mišinį supilkite kokosų aliejų, klevų sirupą, vanilę bei jūros druską. Viską gerai išmaišykite (galite maišyti tiesiog rankomis).

Šaukštu pradėkite formuoti energijos užkandukus (rutuliukus). Suformuotus rutuliukus apvoliokite migdolų miltuose arba kokoso drožlėse (šis žingsnis nėra būtinas – bet rutuliukai atrodys daug gražiau!)

Prieš ragaudamos palaikome užkandukus šaldytuve maždaug 30 minučių, kad sustingtų. Skanaus!

Patarimas: Užkandukus laikome hermetiškame inde šaldytuve – tokiu būdu jie išbus švieži apie savaitę.

Patarimas: Jei neturime galingo virtuvės kombaino, kuris pajėgtų susmulkinti visus riešutus bei datules vienu metu, tuomet padaliname riešutus ir datules į dvi grupes – šitaip lengviau susmulkinsime. Kadangi aš pati naudoju maisto trintuvą, visada padalinu riešutus per pusę, kartu su maždaug 5–6 datulėmis. Vėliau šiuos abu mišinius sumaišau dubenyje.

Patarimas: Jeigu smulkinsime riešutus bei datules trintuvu, patariu datules dėti po vieną – taip jos lengviau pasiskirstys tarp riešutų bei nesukibs vienoje vietoje.

Sveikuoliškas šokoladinis pudingas

Šokoladinis pudingas su avokadais.
  • avokadai: 1
  • nesaldintos kakavos milteliai: 30 gramų
  • klevų sirupas: 60 mililitrų
  • kokosų pienas: 60 mililitrų (galima keisti sojų, migdolų arba kitos rūšies pienu)
  • vanilės ekstraktas: 1 šaukštelio
  • plakta grietinėlė: 4 šaukštų (neprivaloma)

Pradžioje avokadą nulupame ir, išėmusios kaulą, dedame į maisto smulkintuvą. Supilame klevų sirupą, pieną bei vanilės ekstraktą, suberiame kakavos miltelius ir smulkiname tol, kol gausime vientisą pudingą.

Tuomet desertą sukrečiame į stiklines, padedame į šaldytuvą, kad atvėstų (skaniau, kai pudingas vėsus).

Prieš patiekdamos pagardiname plakta grietinėle (jei norisi). Skanaujame!

Sveikas užkandis vakarėliui su anakardžių kremu

Užkandžių sumuštinukai su riešutais ir daržovėmis.
  • ilgi balti ridikai: 1
  • anakardžių riešutai: 150 gramų
  • avokadai: 1
  • vanduo: 50 mililitrų
  • saulėje džiovinti pomidorai
  • prieskoninės žolelės (krapai, petražolės)
  • druska
  • džiovintos paprikos prieskoniai
  • čederio sūris
  • salotų lapai
  • Parmos arba kitas kokybiškas vytintas kumpis

Iš pradžių vandeniu užpilkite riešutus bei palikite mažiausiai 60 minučių pastovėti (dar geriau per visą naktį). Tada išmirkytus riešutus bei 50 mililitrų vandens supilkite į maisto smulkintuvą, sutrinkite iki vientisos kreminės konsistencijos masės. Į ją sudėkite avokadą, žoleles, saulėje džiovintus pomidorus bei susmulkinkite kol masė pasidarys vientisa. Druskos bei kitų prieskonių dėkite pagal savo skonį.

Tuomet daržovių skustuku per visą ridiko ilgį atpjaukite plonas juosteles. Kuo juostelės plonesnės, tuo lengviau suksis suktinukai. Sūrį bei kumpį supjaustykite tokio pločio kaip ropės juostelės. Ant ropės tepkite riešutų kremą, ir sluoksniuokite sūrį, kumpį bei salotos lapą. Viską susukite į ritinėlį. Jei suktinukas nesilaikys susuktoje formoje, prispaudžiame jį bei truputį palaikome. Galima susmeigti maisto smeigtukais. Jei nesinori suktinukų, lengvesnis variantas – storiau supjaustyti ridiką juostelėmis bei gaminti vieno kąsnio sumuštinius, kur ropė bus tarsi pagrindas vietoje duonos. Ant ropės tepame anakardžių kremą, dedame kitus produktus.

Pastebėjimas: Anakardžių kremas nuostabiai pakeičia majonezą, tuo pačiu yra dar geresnio skonio. Skaniname jį žolelėmis, prieskoniais.

Migdoliniai kokosiniai saldainiai

Kokosiniai saldainių rutuliukai su užpilu.
  • migdolai: 1 stiklinės
  • kokoso drožlės: 1 stiklinės
  • kokosų aliejaus: 4 valgomųjų šaukštų
  • agavų sirupas: 2 valgomųjų šaukštų
  • čili pipirų milteliai: 1 arbatinio šaukštelio
  • druska: mažo žiupsnelio
  • kartusis šokoladas: 70 gramų (85%)

Iš pradžių maisto kombainu arba blenderiu susmulkinkite migdolus bei kokosų drožles iki beveik miltų konsistencijos.

Tuomet įdėkite kokosų aliejų (ištirpinkite prieš tai, jei yra kietas), agavų sirupą, čili miltelius bei druską. Viską gerai išmaišykite. Gautą masę maždaug 30 minučių dėkite į šaldytuvą (arba 10 minučių į šaldiklį), kad masė šiek tiek sustingtų ir būtų galima lengviau suformuoti saldainius.

Tada ištraukusios iš šaldytuvo su šaukšteliu kabinkite saldainių masę, formuokite nedidelius rutuliukus bei dėkite ant kepimo popieriaus.

Šokoladą sulaužykite mažais gabalėliais bei sumeskite į nedidelį puodą. Kitą, didesnį puodą, pripilkite vandens iki pusės ir užvirkite. Išjunkite ugnį. Mažesnį puodą su šokolado gabalėliais įstatykite į didesnį puodą bei maišykite, kol šokoladas išsilydo.

Rutuliukus pamirkykite šokolade. Kai šokoladas sustingsta, galite iškart ir mėgautis. Jei smaližiausite vėliau, sudėkite į uždarą indą bei laikykite šaldytuve. Skanaus!

Pastebėjimas: Šiuos saldainius, net sunku pavadinti saldainiais, nes jie nėra saldūs, bet puikiai tinka prie kavos. Šie saldainius yra ganėtinai sveiki ir iš kokybiškų ingredientu, todėl juos galima valgyti ramia sąžine, kai pagauna noras užkandžiauti.

Saulėgrąžų ir saulėje džiovintų pomidorų užtepėlė

Sveika ir išskirtinio skonio užtepėlė su saulėgrąžomis.
  • saulėje džiovinti pomidorai aliejuje: 1 indelio
  • saulėgrąžos: 300 gramų
  • žalumynai

Pradžioje saulėgrąžas nuplauname bei pamerkiame nakčiai šaltame vandenyje.

Tuomet ryte išbrinkusias saulėgrąžas susmulkiname smulkintuvu kartu su saulėje džiovintais pomidorais iki vientisos masės. Galiausiai suberiame susmulkintus žalumynus. Viskas, tepame ant norimos duonelės. Skanaus!